top of page

Projects 2014-2015 >

 

 

De koningin zonder land

25 mei 2015 & 12 tem 21 juni 2015

Wouter Van Looy vertaalde Paul Verrepts eigentijdse sprookje naar een sobere en breekbare voorstelling. De muziek van Wim Henderickx, afwisselend melodieus en ritmisch, maakt de gevoelens van het prinsesje die opgroeit met heimwee naar haar land, op een bijzondere manier tastbaar. De voorstelling is in 2015 nog te zien in de Vlaamse Opera Gent, Musik Triennale Köln en de Operadagen Rotterdam.

Andere speeldata : 05.10.2014 (13u&16u) Stadsschouwburg Eindhoven (NL) | 29.10.2014 (14u&17u) Concertgebouw Brugge | 27.01.2015 (14u) & 28.01.2015 (10u&15u) Opera Vlaanderen Gent | 25.05.2015 (14u&19u) Rotterdamse operadagen (NL) | Oerol 12 tem 21 juni 2015 (NL)

HEX

Een hypnotiserende performance over oerrituelen, trance en drie archetypische verschijningsvormen van de vrouw: maagd, moeder en heks.  De drie slagwerkers begeleiden Mondelaers op haar magische trip door het onderbewuste. Slagwerk Den Haag bespeelt naast de reguliere percussie-instrumenten, ook speel- en kraakdozen, wijnglazen en gevonden voorwerpen. In Dyane Donck’s muziek hoor je invloeden uit de moderne popmuziek, hedendaagse soundscapes en experimentele klankkunst.

Ahil Ratnamohan

22 mei 2015

Na afloop van de openingsvoorstelling King Size gaat het feest door! Op verschillende plekken in de Rotterdamse Schouwburg beleef je diverse concerten en kleine muziektheatervoorstellingen. De Australische theatermaker én voetballer Ahilan Ratnamohan overweldigt samen met zangeres Els Mondelaers iedereen met zijn fascinerende -bijna dans- performance. 

22.05.15 (22u) Rotterdamse operadagen (NL)

Poiema ~ Annelies Van Parys

17 mei 2015 & 23 mei 2015

Annelies Van Parys wordt naar aanleiding van haar nieuwe opera Private View die te zien zal zijn in Nederland op de Rotterdamse operadagen,  geïnterviewd door Melchior Huurdeman in het cultuurprogramma Vrije Geluiden van de Nederlandse Publieke Omroep. Beter bekend in de Vlaamse volksmond als "Holland 1".  Om Annelies haar muziek live in de studio tot leven te brengen, vertolk ik haar solo voor stem Poiema die ze ondertussen al 10 jaar geleden voor me schreef op prachtige poëzie van Sappho. 

Zondag 17 mei 2015 om 10u30 te zien op NPO1. De herhaling is te zien op zaterdag 23 mei 2015 om 9u!

Soirée Fantastique - Casco Phil

7 mei 2015

G.Tartini –  Sonata in g minor ‘Il Trillo del Diavolo’ | C. Saint-Saëns – Le Carnaval des Animaux | E. Satie – Gymnopédie N° 1 |J.S. Bach –  ‘Erbarme dich, mein Gott’ from the Matthäus Passion and more

 

Soloists: Vadim Tsibulevsky, violin / Els Mondelaers, mezzo and others | conducted by Benjamin Haemhouts | Host: Kurt Van Eeghem |Tickets & info: drive@cascophil.be 

07.05.2015 (20u15) Amuz Antwerpen

Field Recordings

Add Date here

Ontreddering na de Groote Oorlog in interactieve performance. De pijn van het verlies. De treurende weduwen. De troosteloze soldatenkerkhoven. De algemene ontreddering na de Groote Oorlog. Op de scène staan transparante sculpturen waarin aarde lijkt te zweven, een soldatenkerkhof in een koud landschap. Vanuit de aarde stij gen klanken op. Geruis, geritsel, echo’s uit de strijd, maar ook stemmen, flarden muziek …Wanneer de bezoekers in deze installatie rondwandelen, verplaatsen de klanken zich. Waar de mens komt, verstomt de muziek en is er nog slechts een stil murmelen hoorbaar. De installatie van Anneleen De Causmaecker, Annelies Van Parys en Peter Verhelst wordt tot leven gebracht dankzij de liveperformance met Els Mondelaers en Isabelle Balsa. Cellist Arne Deforce ontfermt zich over de prelude tot deze interactieve installatie/performance.

02.05.2015 (20u) Concertgebouw Brugge

15 januari 2016

Uitgangspunt van dit project is de compositie Three Voices van Morton Feldman, met drie stemmen waarvan één live gezongen is, en de andere twee op band zijn ingezongen. Voor de opname op de tapes wordt er samengewerkt met ChampdAction. Danseres Marie De Corte gaat in dialoog met deze driestemmige installatie en biedt als dansend lichaam krachtig weerwerk aan de monumentaliteit van Three Voices. 

Speeldata : 15.02.2016 (20u?) Antwerpse Kleppers ~ Bourla Antwerpen (B) | 18.02.2016 meer info volgt n

Kick Off Rotterdamse Operadagen

25 maart 2015

Kom naar de Kick Off op 25 maart in de Rotterdamse Schouwburg. Isolde Hallensleben host de middag boordevol voorproefjes op de tiende editie van Operadagen Rotterdam van 22 t/m 31 mei. Ik ben er uitgenodigd voor een kort interview om de drie producties waar ik tijdens de Rotterdamse Operdagen in meespeel toe te lichten (HEX, De koningin zonder land en een duel met performer-voetballer Ahilan Ratnamohan). Het interview rond ik af met een improvisatie met de ambassadeur van de Rotterdamse Operadagen Claron McFadden.

25.03.2015 (17u) Rotterdamse Schouwburg

Benefietconcert Bitter Lyme

3 maart 2015

Wij nodigen u van harte uit voor "Bitter Lyme", het benefietconcert voor mezzosopraan Els Van Laethem.  Jarenlang konden wij genieten van haar warme stem en persoonlijkheid. Anderhalf jaar geleden werd Els gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme, een bacteriële aandoening die het immuunsysteem aantast. De ziekte nam een chronische vorm aan en dwong Els om haar zangcarrière voor onbepaalde tijd stop te zetten. Om Els en haar familie een hart onder de riem te steken, hebben een aantal bevriende muzikanten het initiatief genomen om dit benefietconcert te organiseren. Met de opbrengst willen we Els steunen in de oplopende behandelkosten die de ziekte met zich meebrengt. Tickets zijn in voorverkoop te verkrijgen via de ticketbalie van Amuz (03/292.36.80 of tickets@amuz.be).

03.03.2015 (20u) Amuz Antwerpen (Kammenstraat 81, Antwerpen).

Tehillim

22 februari 2015

Les musiciens de l’Orchestre de Chambre de Genève sous la direction de leur chef Arie van Beek seront rejoints par les solistes de l’ensemble vocal Silbersee pour interpréter Tehillim de Steve Reich. Basée sur des textes hébreux, l’œuvre se réfère à une tradition orale aujourd’hui perdue chez les Juifs occidentaux, celle du chant des psaumes («Tehilim» en hébreu). Privé de références musicales, le compositeur se fie exclusivement au rythme de la langue pour concevoir son œuvre, confiant notamment un rôle prépondérant aux percussions. Le programme sera complété par la Symphonie «Haffner» de Mozart.

22.02.2015 (17u) Espace Ville de Genève (CH)

The times they are a-changin'

8 februari 2015

Forum voor jonge componisten

“Hoe klinkt de toekomst?” Deze vraag stelt HERMESensemble zich elk jaar wanneer het samen met AMUZ en De Veerman jong talent uitnodigt om nieuwe muziek te componeren. In 2015 vindt de zevende editie plaats. HERMESensemble gaat de uitdaging aan om jouw compositie op een concert uit te voeren. Nieuwe muziekwerken van max. 5 minuten voor een bezetting van mezzosopraan, viool, altviool, cello, contrabas, fluit, klarinet/basklarinet, piano en percussie (of enkele van deze instrumenten) komen in aanmerking om geselecteerd te worden voor “The times 2015”.

22.02.2015 (16u) Amuz Antwerpen

Onder een verpletterende druk ~ Antwerpse kleppers

5 februari 2015

In juni 2012 organiseerde choreograaf Marc Vanrunxt zijn zesde Marc@Monday in Monty.  Deze éénmalige gebeurtenis was een feest met dans, live muziek en projectie.  Dit event met vijf dansers, vier musici en een beeldend kunstenaar werd op één dag gecreëerd en vervolgens losgelaten op het publiek.

‘5 Februari 2015’  wil graag de voortzetting zijn van deze ad hoc constellatie en wilde manier van werken.  Marc Vanrunxt nodigt nu collega dansers, choreografen en musici uit om te participeren in een nieuwe unieke gezamelijke creatie voor de Antwerpse Kleppers ’15.  Het choreografische werk van Vanrunxt staat centraal aangevuld met bijdragen van artistieke zielsverwanten met wie Vanrunxt reeds samenwerkte.  Samen met Jan Martens, Salva Sanchis, Marie Decorte, Rob Fordeyn, Lise Vachon, Els Mondelaers, Daniel Vanverre en Stef Alleweireldt belooft het een mooi bewegend gezelschap te worden.

Add News Story here

Stille nacht - Kristien Bonneure nodigt uit...

29 november 2014

Een ode aan de traagheid en het omgaan met de stilte. Kristien Bonneurekrijgt de vrije hand om een 'Stille Nacht' in te vullen. Met schrijvers allerhande gaat ze dieper in op de thematiek van de stilte of de drang naar verstilling. VRT journaliste Kristien Bonneure  publiceerde eerder dit jaar "STIL LEVEN", een fluisterend pamflet, een pleidooi in sourdine, een ode die kan inspireren om de stille weg te exploreren. Met schrijvers allerhande gaat ze dieper in op de thematiek van de stilte of de drang naar verstilling. Op haar uitnodiging verwelkomt 30CC en Waerbeke vzw ondermeer : Bernard Dewulf, Roland Jooris, Ann de Craemer, Snijders en Worms, Christina Vantzou, Will Samson en Illuminine. Al dit heerlijks mag ik openen met  'Poièma' van Annelies Van Parys.

29 november 2014 (20u) Schouwburg Leuven

De stijl

De Nederlander Louis Andriessen (°1939) behoort tot de meest opmerkelijke en invloedrijke componisten van de voorbije halve eeuw. De Stijl, een van zijn bekendste werken, verwijst naar de gelijknamige artistieke stroming waar onder andere Piet Mondriaan deel van uitmaakte. De vier stemmen zingen over de ‘zuivere lijnen’ die zo belangrijk waren voor de schilder.

Asko|Schönberg, Artvark Saxophone Quartet en Silbersee [ex vocaallab] presenteren De Stijl; geïnspireerd op Mondriaans schilderijen 'Compositie met rood, geel en blauw' en 'Victory Boogie Woogie'.
Asko|Schönberg is ensemble in residenceAdd News Story here

24 oktober 2014

Vrijdag 24 oktober is Waerbeke vzw – de sociaal-culturele beweging rond stilte, rust en ruimte -  te gast in Concertgebouw Brugge met een trefdag voor stiltemakers. De trefdag betekent een jaarlijks inspirerend ijkpunt voor al wie de waarde van stilte erkent. Samen worden actuele thema’s als levenslang, levensbreed leren, de kracht van stille ruimtes en de relatie tussen ondernemerschap en onthaasting geëxploreerd. Psychiater en mindfulness-trainer Edel Maex en cultuurfilosoof Francis Smets leiden de dagin. VRT-journaliste en stilte-auteur Kristien Bonneure is gastvrouw.

 

Please reload

bottom of page