top of page

Projects 2015-2016 >

 

Sommet du feu (Scelsi)

16 juli 2016

Ideazione, composizioni elettroniche, lighting design
LUIGI DE ANGELIS (FANNY&ALEXANDER) & SERGIO POLICICCHIO

ELS MONDELAERS mezzosoprano

Realizzazione musicale
CONTEMPOARTENSEMBLE, MAURO CECCANTI direttore

Regia del suono
TEMPO REALE / DAMIANO MEACCI

Un progetto in collaborazione con De Singel di Anversa & la Fondazione Isabella Scelsi

(c) Michiel Voet

Dijkdrift

première 25 mei 2016

Nieuwe muziektheaterproductie van Silbersee ex-VocaalLAB, een grote muziektheatervoorstelling op locatie. Het wordt ‘oers’, zintuiglijk locatietheater over een afgesloten gemeenschap, bijeengehouden door de angst voor alles wat zich niet laat beheersen en eindigend in dionysisch geweld.
De muziek die door de voorstelling heen is verwerkt (het ‘ritueel’), is een verwrongen versie van de Mariavespers van Claudio Monteverdi. De tekst wordt geschreven door Jibbe Willems en het Calefax rietkwintet speelt live de muziek.

Karavaan Festival en Oerol Festival

(c) Donck&Mondelaers

NYX

21 mei 2016

Donck en Mondelaers werden in 2014 muzikaal aan elkaar gekoppeld. Donck, komende uit de avant-garde popwereld, was de geluidskunstenares die de multidisciplinaire voorstelling HEX bedacht. Mondelaers, komende uit de klassieke hedendaagse muziektheaterscene, was de zangeres die de vrouw in drie verschijningsvormen in HEX vertolkte.

Het klikte op alle vlak! Na het avontuur van HEX zwoeren zij plechtig om voortaan als NYX samen muziek te maken! NYX, de Griekse oergodin van de nacht, de moeder van slaap en dood! Uit een geheime devotie voor NYX ontstonden eigen songs waarvan u als allereerste op de Operdagen een glimp mag opvangen. Wees gerust... we bijten niet!

 

Try Out | Productie : NYX

Concept, Muziek, Visuals : Mondelaers&Donck

21.05.16 - 23u45 Rotterdamse Schouwburg

(c) Trui Hanoulle

Field Recordings

21&22 mei 2016

Field Recordings, een project van Anneleen De Causmaecker, Annelies Van Parys, Peter Verhelst, Roel Das, dat in première ging in het Concertgebouw Brugge in mei 2015, zal gepresenteerd worden in mei 2016 op de Operadagen Rotterdam op de Operawandeling.

 

21.05.16 (15u-17.30u) | 22.05.16 (15u-17u30) | Operadagen Rotterdam

Artis Dulcedo - Mahlerliederen

24 april 2016

Samen met Brugs symfonisch orkest breng ik o.l.v. gastdirigent Kevin Hendrickx drie liederen van Gustav Mahler. Ich bin der Welt abhanden gekommen, Urlicht en Wo die schönen Trompeten blasen. Dit orkest voor enthousiaste amateurs werd opgericht in 1997 door enkele muziekminnende vrienden en is uitgegroeid tot een 40-tal strijkers, 15-tal blazers en slagwerkers. Dit is orkest staat sinds de oprichting onder de gedreven leiding van Steven Decraene. 

(c) Raymond Mallentjer

Atmosphere

Tegen de achtergrond van een stad in politieke transitie zochten Marc Vanrunxt en de dansers Gizem Aksu, Asli Bostanci, Orçun Okurgan en Melih Kiraç naar verbintenissen tussen de ‘kunst van het choreograferen’ en het verlangen van de jonge dansers. 

 

Als interlude en begin van ATMOSPHERE breng ik op de achtergrond It's Allright waarvan de basisidee is ontstaan door een eerdere samenwerking met Marc Vanrunxt. 

27.10.15 (20u30) Kaaitheater, Brussel (B) | 28.10.15 (20u30) CCBe, Berchem (B) | 29.10.15 (20u30) STUK, Leuven (B) | 30.10.15 (20u) De Spil, Roeselare (B) | 08.12.15 (20u) December Dance 15, Brugge (B) | 09.12.15 (20u15) C-Mine, Genk (B) | 23.04.16 (20u) NTG, Gent (B)

(c) Virginie Schreyen

Let's all be quiet

2 april 2016

LET’S ALL BE QUIET FOR A WHILE is het verhaal van een vrouw die in een diepe crisis terecht komt. Verstrikt, verstrengeld, geknoopt, genageld, binnenstebuiten gekeerd. Deze vrouw beslist te zwijgen.

Niet zomaar even, maar 162 dagen van haar leven. Samen met een man steekt ze de Atlantische Oceaan over met een zonneboot. Van Spanje naar New York. In stilte. Of in een poging tot.

Het is de eerste productie waarvoor MARIEKE DE MARÉ zelf de tekst schrijft. Marieke is een vertelster van het zuiverste soort. Schijnbaar moeiteloos en met een pakkende puurheid weet ze je een uur aan haar lippen te kluisteren.

En het is de eerste keer is dat Marieke samen met ELS MONDELAERS, hedendaags operazangeres, op het podium staat. Els maakte samen met Marieke een creatieve soundscape ter ondersteuning van haar verhaal en zal deze live brengen op het podium.

02.04.2016 (20u30) Het bedrijf / OTO vzw, Oostduinkerke-Dorp (B)

© J. Carels

Pluriversum - Over Lucien Goethals

23 maart 2016

Als pionier van de nieuwe, elektro-akoestische muziek was Lucien Goethals (1931 – 2006) een van de belangrijkste componisten van zijn generatie. Vanuit een nauwe betrokkenheid bij de muzikale avant-garde van de jaren zestig ontwikkelde hij een uiterst persoonlijke en ontroerende muzikale taal, die steeds is vervuld van een melancholische ondertoon. Zijn zoekende natuur en de authenticiteit van zijn werk, maken van deze Gentse componist een van de weinige hedendaagse Belgische componisten met internationale allure en betekenis. Tien jaar na zijn overlijden brengt SPECTRA een selectie van hoogtepunten uit zijn compositorisch œuvre naar aanleiding van de tweede release van een CD gewijd aan zijn werk.

(c) Gerrit Schreurs

17, 18 & 24 maart 2016

Zo lang de mens muziek componeert, speelt niet alleen inspiratie maar ook imitatie een belangrijke rol. Al in de Middeleeuwen schreven componisten hun mooiste missen op volkse melodieën, en ook in de eenentwintigste eeuw blijven kruisbestuivingen populair.

 

Zo haakt de Britse componist David Horne in Restless Feeling aan bij de gruizige klankwereld van The Velvet Underground, liet Steve Reich zich voor Radio Rewrite inspireren door twee songs van rockgroep Radiohead en maakt zijn landgenoot Derek Bermel in Canzonas Americanas een reis langs folkmuziek uit Noord- en Zuid-Amerika. In dit laatste werk vervoeg ik de muzikanten van het Asko. De Nederlandse ras-eclecticus Joey Roukens paart moeiteloos swingende popmuziek aan romantisch zwelgende harmonieën. Zijn nieuwe Vioolconcert schreef hij op het lijf van Joseph Puglia, met veel oog voor diens expressieve, lyrische speelstijl. 

Speeldata : 17.03.2016 (20u15) Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam (NL) | 18.03.2016 (20u) TivoliVredenburg, Utrecht (NL) | 24.03.2016 (20u15) Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen (NL)

RE-FUSE

16th of march 2016


Thanasis  Deligiannis is the artistic coordinator of a new international music-theater platform, as part of the second stage of the National Opera of Greece, RE-FUSE.

 

RE-FUSE hosts a research team from the the spring of 2016 to 2017 (about two years) in order to work on what music-theater can be today. The team's results will be presented in a performative way in the Spring of 2017. The main body of the team's work will be done online, with 4 workshops (live) throughout the two years. 

 

The team mainly consists of artists who are members of music(theater) ensembles. In a way we create a network about music-theater, sharing each one's experience and vision. The ensembles involved are Silbersee (NL), Slagwerk Den Haag (NL), I/O (NL), Vasistas (GR), Amorphy (GR), Ensemble Proton Bern (CH) and the artists have various backgrounds (performance, scenography, live electronics, conducting, dance etc.).

 

And yesssss… I’m lucky to be a part of this exciting Music-theater platform, called RE-FUSE.

 

I'll keep you updated. First showcase probably on Opera Forward on the 16th of march 2016.

(c) Raymond Mallentjer

Real, So Real

15 januari & 18 februari 2016

Uitgangspunt van dit project is de compositie Three Voices van Morton Feldman, met drie stemmen waarvan één live gezongen is, en de andere twee op band zijn ingezongen. Voor de opname op de tapes wordt er samengewerkt met ChampdAction. Danseres Marie De Corte gaat in dialoog met deze driestemmige installatie en biedt als dansend lichaam krachtig weerwerk aan de monumentaliteit van Three Voices. 

Verborgen Parels

17 oktober 2015

Tijdens de bibliotheekweek die dit jaar als thematiek Verborgen Parels heeft, organiseert de bib steeds een verwendag voor de lezers. Door de bibliotheek in Averbode die als kind en tiener zo veel voor me betekend heeft omdat ik er uren kon rondsnuffelen in boeken, tijdschriften en CD's ben ik nu uitgenodigd om mezelf muzikaal voor te stellen. Ik zal tussen de boeken rondzwerven op zoek naar verborgen parels en van tijd tot tijd de mensen in de leesruimte verrassen met improvisatie, gezang en wie weet wat nog meer. 

17.10.2015 (10-12u) Bibliotheek Scherpenheuvel-Zichem, Westelsebaan 134 te Averbode (B)

Dufay-Bearbeitungen

10 oktober 2015

De Dufay-bewerkingen van de Duitse componiste Isabel Mundry doen je nadenken over de lege ruimtes en de duisternis die ontstaan door afstand in de tijd. Ze doen je de oren spitsen en maken het horen hoorbaar.

Alternerend met Mundry’s bewerkingen brengt het ensemble Agartha (Els Mondelaers en An Raskin) twee Dufay-transcripties voor stem en bajan. 
We brengen dit programma in het kader van Iedereen Klassiek van Klara.

(c) deSingel Internationale Kunstencampus

8 oktober 2015

In deze voorstelling beleef je het universum van Giacinto Scelsi in een samenspel van ruimtelijke installaties, live elektronica, zang en ensemble. De stukken zijn ontstaan uit lange improvisaties die hij opnam. Zo voerde hij muziek terug naar haar oorsprong, in die improvisatie.

Naast Sauh I & II (1973) voer ik samen met het Spectra Ensemble o.l.v. Filip Rathé Khoom (1962) uit en gaan we samen op zoek naar de klankdimensies die zich verbergen in boven- en ondertonen.

(c) ben. de keyser

12 & 13 september 2015

Centraal in de installatie staan de witte transparante beelden van kunstenaar Willy Calis. Menselijke figuren die elk met een eigen persoonlijkheid met elkaar en met de omgeving lijken te communiceren. Dit hoogst persoonlijke werk inspireert dansers en zanger om een authentieke performance te creëren.

Je  krijgt inkijk in een onderzoek naar beleving en emotie, een bijzondere wereld waarin de raakpunten opgezocht worden tussen verschillende kunstvormen.

WITNESS is een verrassend schouwspel dat je ontroert en deelgenoot maakt.

(Willy Calis, sculptor / ben. de keyser, light & scenografy)

Please reload

bottom of page