top of page

Reviews>

 

(c) Annik Laruelle
NOTWEHR.

"Els Mondelaers incarne la barmaid plus âgée (accusé d'avoir poignardé son mari) avec laquelle la jeune manifestante est enfermée. La mezzo-soprano contribue à l'ambiance étouffante de ce huis-clos et de cette promiscuité grâce à son intensité scénique et vocale, mais contrastant avec un timbre clair (comme un élan vers la liberté, à l'image de ces moments où elles se transforment en actrices fumant, ou de ces moments de brève sortie de la cage mais toujours de forçats, surveillées)."

- Maggiolen Uscotti, Olyrix tout l'opéra est là (29.09.22)

52369245795_ece4342bfa_b.jpg
NOTWEHR.

"...ook al omdat de aandacht zich snel verlegde naar de bijzonder sterk en doorleefd zingende hoofdrolspeelsters."

"Ik wilde muziek schrijven voor twee artiesten met wie ik al goed samenwerkte: sopraan Johanna Zimmer en mezzosopraan Els Mondelaers. Weten voor wie je schrijft, helpt bij het componeren. Je kent hun sterktes, je weet hoe en waar ze vocaal kunnen uithalen."

- Koen Van Boxem, De Tijd (27.09.22)

view.jpg
NOTWEHR.

"Johanna Zimmer and Els Mondelaers, as the two imprisoned women, inhabit their roles completely. Sjaron Minailo’s “Mise en Scene” places a spare yet versatile metal cage in the centre of the hall, and costumes the women in garb that echoes the Tintoretto paintings, reminding us that women throughout history have been punished for acts of self-defence."

- Shirley Apthorp, Slipped Disc (25.09.22)

DE KONINGIN ZONDER LAND. 

 

"L’aisance avec laquelle la mezzo-soprano Els Mondelaers passe de la vocalise classique à la rudesse d’une incantation africaine est stupéfiante."

 

Carine Seron, Forumopera.com. (7 aug 2014)

 

"Enkel Els Mondelaers, de zangeres die de moeder van de koningin vertolkt, slaagt erin om haar rol overtuigend neer te zetten."

 

-Els Van Steenberghe, Knack. (13 aug 2014)

Holle-Haven-Trui-Hanoulle-1598-3000.jpg
HOLLE HAVEN.

"Mondelaers zet een sterke prestatie neer. Niet alleen is de zangpartij die ze vertolkt uiterst moeilijk want zeer atonaal, maar bovendien krijgt ze vanuit de pianobegeleiding nagenoeg geen ondersteuning, wat niettemin tot een zeer harmonisch resultaat leidt. Haar stem klinkt warm en afhankelijk van de tekst dramatisch of ontroerend, maar nooit hard, ook niet waar ze ver de hoogte ingaat. Haar dictie is perfect: ieder woord is moeiteloos te verstaan."

- Philip Vermoortel, Poëziekrant (juni 2021)

(c) Koen Broos
THE MASS MAN.

"Mondelaers en Tembuyser vertolken deze liederen met zoveel temperament dat ze een volledig nieuw licht werpen op een repertoire dat doorgaans op een afstandelijke, zelfs wat ijle wijze vertolkt wordt … De liederen bewaren hun mediterrane, Arabische kleur, ondanks een hedendaags klankbeeld. De zangers klinken volbloedig, geaard. Tembuyser schittert naast Mondelaers … The Mass Man is een complexe voorstelling die de virtuositeit niet uit de weg gaat. Vormelijk is ze verrassend en visueel sterk.

- Johan Thielemans, PZAZZ. (14..08.2022)

_BBL8274_koenbroos.jpg
THE MASS MAN.

"Dit brengt ons op dat wat er te horen is: de twee zeer capabele en geëngageerde zangers (Els Mondelaers en Timo Tembuyser) die vol overgave onder meer bewerkte kruisvaardersliederen en motetten ten gehore brengen; hiermee wordt benadrukt dat dit deel van het Midden-Oosten al vele eeuwen een strijdtoneel is, braakliggend voor allerlei vormen van manipulatie en machtsuitoefening."

- Javier López Pinón, De Theaterkrant.nl (14.11.2022)

40051115_1220067551466604_28866578227498
WINTERREISE.

 

De ster van de grimmige show is mezzosopraan Els Mondelaers. Ze was dat in het festival ook al in Trojaanse vrouwen (2011), waar ze enkele ‘Kindertotenlieder’ van Mahler zong. Liederen uit Schuberts Winterreise zijn zo geselecteerd dat ze de thematiek van oorlog en de dwalende mens ondersteunen. Mondelaers begint met ‘Gute Nacht’, het eerste lied uit de cyclus, dat ze, uitstekend begeleid door accordeonist Gwen Cresens, steeds meer als een mars zingt. Daarna komt meteen ‘Der Leiermann’, het laatste stuk, waarin de ik-persoon vraagt aan de oude draailierspeler met zijn blote voeten op het ijs of hij met hem mee mag gaan. Het kader is meteen getekend, van jongeman die niet weet wat hij met de liefde van een meisje aan moet en maar op pad gaat door een winterlandschap, even begeleid door een kraai, om tot zichzelf te komen tot zijn identificatie met de doodarme, versmade muzikant, misschien wel om samen te sterven.

Mondelaers kleurt haar zang zo dat die zich indrukwekkend voegt in de sfeer van de voorstelling: ze is er niet om zelf eens flink uit te pakken (hoewel ze daar zeer tot in staat is, desnoods liggend op de grond) maar laat de teksten van Wilhelm Müller met veel subtiliteit en een enkel goed gedoseerd uitroepteken spreken. Prachtig.

Dick van Teylingen, De Theaterkrant.nl (25 augustus 2018)

ATMOSPHERE.

 

"Openen doet sopraan Els Mondelaers. Zeker tien minuten lang blijft ze de zin ‘It’s alright’ herhalen, als een troostliedje voor het publiek. Je verzet je tegen de tijd die langzaam uit je vingers glipt, om je vervolgens over te geven aan de duur ervan. Wat een rustgevend gevoel."

 

Charlotte De Somviele, De Standaard. (31 okt 2015)

181124_ETN_NYX_MYRIAM_l_FRL_1611_l_©_pro
MYRIAM | NYX.

 

"Ik noem bewust deze twee uitersten omdat ook ‘Myriam’ zich bevindt op het kruispunt van de betere popmuziek en hedendaags gecomponeerde muziek. Myriam leeft eeuwig in een wereld waarin ieder ander gewoon doodgaat. En dat is geen pretje, want iedere relatie betekent dus vroeg of laat de ander verliezen. NYX verklankt en verbeeldt het prachtig in een serie schitterende liederen, deels nieuw gecomponeerd, deels teruggrijpend op het werk van de barok. 

 

Claron McFadden speelt eveneens een rol, zingend middels videobeelden, bijvoorbeeld samen met Mondelaers in het prachtige ‘Son nata a lagrimar’, gebaseerd op een tekst van Georg Friedrich Händel. Mooi is ook hoe in ‘All is dellusion’ de klassieke zang van Mondelaers samenvalt met de popmuziek van Donck.

 

‘Myriam’ mag dan strikt genomen geen opera zijn, NYX weet ons wel een uur lang mee te nemen op een duistere reis door de tijd, ons een blik gunnend op het wel en wee van iemand die eeuwig leeft."

Ben Taffijn, www.nieuwenoten.nl (05.05.2019)

(c) Stefan Prins NAdar.jpg
Salih_Kilic_0058.jpg
BEAST.

 

"Beast biedt aansprekend participatietheater voor alle leeftijden. Compleet met ludieke workshops, een ontroerende rol van het meisje Pup (Lika van Dishoeck) en een hilarische wetenschapper-met-god-complex Wotan (Yorick Heerkens). Sterk is de bijdrage van sopraan Els Mondelaers."

Joep Christenhus, NRC. (21.05.2018)

IN NOMINE LUCIS.

 

"De uitvoering van het Spectra Ensemble, onder leiding van Filip Rathé is van grote klasse en mezzosopraan Els Mondelaers weet uitstekend raad met het complexe idioom van Scelsi."

 

Ben Taffijn, Nieuwenoten.nl.(11 okt 2015)

DE SCHRIJVER, ZIJN VROUW, HAAR MINNARES.

 

"Els Mondelaers (Netty) en Simone Milsdochter (Moss) zijn prima actrices, en vooral de eerste zingt ook nog goed."

 

Dick van Teylingen (2014, 28 augustus). DE SCHRIJVER, ZIJN VROUW, HAAR MINNARES. Theaterkrant.nl

 

"Mezzosopraan Els Mondelaers is zowel operazangeres als actrice en toont haar vakmanschap op een zeer soepele manier. Zowel met het woord als in het zingen treft ze gevoelige snaren."

 

- Roger Arteel (2014, 19 september) DE SCHRIJVER, ZIJN VROUW, HAAR MINNARES: Een fatale liefdesdriehoek? 

VOX.
 

“De twee zangeressen, Bauwien van der Meer en Els Mondelaers, brachten met hun intense warme stem prachtige klanken de ruimte in.”

 

- Frouke Wiarda, Concertzender, ‘VOX’ : Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos; 13 november 2010 (Nov 16, 2010)

 
 
HEAVEN AND HELL.
 

“Hemelse klanken en helse melodieën galmden door de voormalige Minderbroederskerk (CC Mechelen). Kristien Ceuppens (hobo), Inge Spinette (piano) en doom metalband My Lament brachten met muziek van onder meer Britten, Vaughan-Williams en Van Parys de soundtrack bij Blakes woeste gedichten. 'Stemmen van dienst' Yves Saelens, Els Mondelaers en Bert De Visscher vertolkten de poëzie op unieke wijze. ”

 

- Sofie Vreys, Heaven and Hell, een ode aan de meester van de antithese. (May 25, 2011)

 
TROJAANSE VROUWEN.

“Kindertotenlieder is een van Mahler zogenoemde laatromantische orkestliederen, maar er bestaat ook een versie met pianobegeleiding. Daarin komt de tekst en de tragische melodielijn veel duidelijker tot zijn recht. Het is die versie die hier schitterend wordt vertolkt door de mezzosopraan Els Mondelaers. Op momenten waar in de oorspronkelijke tekst het koor van Trojaanse vrouwen het woord neemt, zingt zij vol van emotie maar helder een van de vijf liederen van die cyclus.”

 

- Willem Nijssen, Dood en leven vallen niet van elkaar af te wegen (Aug 24, 2011)

 

 

“Geheel passend tenslotte is de wijze waarop tekst en spel af en toe worden onderbroken door de sopraan Els Mondelaers, die enkele van Mahlers Kindertotenlieder ten gehore brengt. Als zij zingt dat het onbegrijpelijk is dat na alle rampspoed die de mens treft, toch iedere dag de zon weer opkomt, begint het in Zeeland hard te regenen. Ook de natuur zal ons stervelingen leren wat nederigheid is.”

 

- Hein Janssen, De Volkskrant, Trojaanse vrouwen, bloedstollende teksten op laatste vluchtheuvel (Aug 25, 2011)

 

“De tragedie wordt gecombineerd met de ontroerende Kindertotenlieder van Gustav Mahler. Els Mondelaers zingt de hartverscheurende gedichten van Friedrich Rückert nu tussen de verschillende scènes door alsof ze er altijd thuishoorden. Een sterke vondst want de muziek met bijbehorende teksten dringt door merg en been.”

 

- Esther Kleuver, De telegraaf, Trojaanse vrouwen vol sterke momenten (Dec 26, 2011)

EEN ORESTEIA.

 

"Het is dat de uitvoeringen deze week niet met een prijs beloond worden, anders hadden de zangeressen van VOCAALLAB een pluim gekregen voor de spankracht in hun stemmen tijdens hun 'Een Oresteia'."

 

- Frederike Berntsen (2013, 4 september) Een Oresteia ~ Gaudeamus 2013. Trouw.

 

 

“Met Asko|Schönberg als ensemble en de uitmuntende zangers van VocaalLAB was de uitvoering van Een Oresteia overweldigend. ”

 

Maarten Beirens, De Standaard (22 februari 2011)

DE EENZAAMHEID VAN DE EGEL.
 

“LOD brengt visueel en muzikaal rijk portret. Actrice Sophie Warant kruipt in de huid van een egel die de muren oploopt van eenzaamheid. Sopraan Els Mondelaers zingt hoe het voelt om geen brieven te krijgen en om elk contact met de buitenwereld te verliezen. De eenzaamheid van de egel is een pareltje voor oog en oor.”

 

- De Gentenaar, De eenzaamheid van de egel (May 17, 2013)

 
 
HANSEL & GRETEL.
 

“As a Mother with a distinctly ambivalent attitude to her offspring, the Brünnhilde-voiced Els Mondelaers was a force to reckon with. Playing Act 1 & 2 without a break allowed her to metamorphose chillingly from Mother to Witch, reappearing in Act 3 as a crazed, faded diva in black swan's feathers.”

 

- Jim Brooks, OPERA MAGAZINE (Aug 07, 2007)

 

“...and singing Mother as well as the Witch, Els Mondelaers was terrific...”

 

- ALAN COOPER, The Herald (Aug 06, 2007)

 
THE MEDIUM.
 

“Una cantante perfecta, decían capaz de cantar en todos los registros, de entrar y salir de los personajes con una naturalidad tremenda y una fuerza inusitada , y, a la vez, una actriz redomada, que sabe hablar y callar… ¡La actriz-cantante del futuro!”

 

- Conrado Domínguez, Blog del Festival d'Òpera de Butxaca (Nov 21, 2006)

 

 

 

AN INDEX OF MEMORIES.
 

“Het spectra Ensemble en de percussionisten Triatu bleken een toonbeeld van accuraatheid en de jonge stemmen van het VocaalLAB Nederland maakten indruk, met een glansrol voor mezzosopraan Els Mondelaers."

 

- Maarten Beirens (2010, 17 maart). Componiste Annelies Van Parys debuteert sterk in het muziektheater. De Standaard 

 

“De ritueel gechoreografeerde gebaren zijn zo esthetisch dat ze bijwijlen herinneren aan het Victoriaanse hellinisme van Sir Lawrence Alma-Tadema. Het mooie vocale contrast tussen dat koor (...) en hoofdrolspeelster Els Mondelaers is een plezier van soortgelijke aard.”

 

- Stephan Moens, De Morgen (Mar 15, 2010)

 
WORDS & BEYOND.
 

“Als bijzonder element werd de titelrol ditmaal uitgevoerd door de zangeres Els Mondelaers, die hiermee invalt voor Margriet van Reisen. Zij kweet zich samen met de andere uitvoerders fantastisch van deze lastige opgave, en overtuigde het publiek met haar uitvoering.”

 

- Slagwerk Den Haag, Website Slagwerk Den Haag (May 17, 2010)

 

 

 

 

 

bottom of page